Istoria satului CALFA
Sat component al comunei Topolog, este situat la circa 7 km SV de centrul de comună, pe valea râului Topolog, între dealul Osâmbei (332 m) şi Movila Spartă (255 m), care-l străjuiesc spre S şi respectiv spre N. Cândva a fost centru de comună şi administra alte 5 sate, cele mai multe fiind astăzi în componenţa comunei Casimcea sau dispărute. În sat se ajunge urmând drumul Topolog-Sâmbăta Nouă (6 km), de unde se urmează un drum nemodernizat (4 km) de-a lungul văii Hagiomer. Un alt drum nemodernizat leagă satul cu şoseaua Tulcea-Hârşova-Bucureşti. În apropierea vetrei actuale a existat o localitate mai veche, Osen-Bei, dispărută după războiul Crimeii. Se pare că satul Calfa a fost colonizat prin 1882 de către românii veniţi din Braşov, Făgăraş, Râmnicu Sărat şi Buzău, pe un loc unde existau câteva familii turceşti. Zona a fost locuită din timpuri străvechi, săpăturile arheologice scoţând la iveală urme ale culturii Gumelniţa (sec. XIII-XI î.Hr.). Mocanii şi ceilalţi români stabiliţi aici au ridicat biserica (1888) şi au construit şcoala (189, alte familii de mocani, în număr de 72, fiind înregistrate în 1940, ele provenind din Ţara Oltului. În 1900 satul dispunea de biserică (cu hramul Sf. Dumitru), având câte un preot, cântăreţ şi paraclisier, şi o şcoală de stat, deservită de un învăţător. De atunci, populaţia a crescut numeric până în 1948, scăzând apoi vertiginous până în zilele noastre: 478 locuitori în 1900, 621 în 1912, 617 în 1930, 707 în 1948, 687 în 1956, 560 în 1966, 313 în 1977, 184 în 1992 şi 178 în 2002, fără ca acest proces să poată fi stopat. Dacă nu se produce nici o minune de natură economică, care să atragă populaţia să rămână în sat, acesta evoluează spre o dispariţie nu foarte îndepărtată. Astăzi, principala ocupaţie a locuitorilor este agricultura, dar randamentul acesteia nu oferă nici o perspectivă încurajatoare de dezvoltare a localităţii.
https://www.tiktok.com/@tomisr....oll/video/7348826591
@tomisroll #fypシ #foryoupage #fyp #foryou #foryoupage #fy #sosoaca #simion #toatalumea #vot
♬ sunet original - TomisRoll
Aeroportul Delta Dunării Tulcea, cunoscut și sub denumirea de Aeroportul Cataloi, se profilează ca un punct nodal în infrastructura de transport a regiunii Dobrogea, fiind situat strategic în apropierea vibrantului oraș Tulcea. Cu o istorie care datează din 1946, aeroportul a cunoscut o evoluție impresionantă, transformându-se dintr-un simplu teren de lucru așezat pe fosta locație a Lacului Zăgan, într-o poartă aeriană modernă și funcțională.
În acest articol, vom explora etapele dezvoltării Aeroportului Tulcea și facilitățile sale actuale, care îi asigură un loc de frunte în cadrul infrastructurilor aeroportuare din regiune. În perioada 1946–1953, s-au executat lucrări majore de îndiguire, consolidare și drenaj, care au pregătit terenul pentru apariția unui aeroport cu adevărat funcțional. Prin eforturile depuse, în 1952 a fost inaugurat Aeroportul Tulcea, echipat cu toate facilitățile necesare pentru operarea în condiții optime:
- O pistă îngrijită, cu dimensiuni de 1300 x 1300 m;
- O clădire aerogară echipată cu un turn de dirijare și control, birouri administrative și alte facilități necesare;
- Un depozit pentru stocarea carburanților de aviație;
- O stație de radio telegrafică utilizată pentru goniometrarea aeronavelor și asistența în aterizarea acestora;
- Echipamente specializate pentru întreținerea suprafeței de lucru;
- O stație meteorologică și personal calificat.
Pe lângă transportul de pasageri, aeroportul a avut un rol vital în dezvoltarea economică a regiunii, facilitând transportul de marfă, incluzând produse pescărești și materiale specifice zonei. În anii săi de glorie, statistica menționează zile în care Aeroportul Tulcea gestiona până la 30 de curse zilnice, fiind deservit de o varietate de aeronave precum Fieseler Stork, Aero-45, PO-2, I.A.R.-813, I.A.R.-817, I.A.R.-818, M.R.-2 și L.I.-2.
Aici pe acest grup, dobrogenii din străinătate, își pot spune părerile, se pot posta anunțuri de orice fel cu scopul de a ne ajuta între noi, pentru o comunicare mai bună pentru toți dobrogenii din întreaga lume!!!
Ioan H
Deletar comentário
Deletar comentário ?
Mihaela Rosu Batea
Deletar comentário
Deletar comentário ?
MoisFlorinVASILE
Deletar comentário
Deletar comentário ?